Övrigt

Vad gör jag nu?

2016-12-14 17:57 #0 av: laiinadp

Jag vet inte riktigt vad jag ska ta mig till. 

Har i över 3 månader försökt att söka hjälp som 18-åring, men ingenstans får jag vård för min depression. 

Jag gick först först via vårdcentral där jag faktiskt fick träffa en läkare som lyssnade på mig. Jag fick efter det mötet själv gå upp och boka tid hos vårdcentralens psykologer. Fick vänta i 4 veckor på den tiden. När jag väl fick träffa psykologen varade mötet i 20 min, och hon berättade att de skulle ta reda på basfakta om mig vid tre tillfällen för att ta reda på vilken hjälp just jag behövde. Fick vänta en och en halv vecka på en ny tid, som dagen innan blev inställd. Gick tillbaka till läkaren och sa att jag inte kunde vänta på den nya tiden jag fick (fyra veckor skulle jag få vänta) och att jag behövde hjälp snabbt. Hon remitterade mig till Capio mobila psykiatri, som jag fick vänta 3 veckor på. Han jag träffade kunde knappt svenska, och han ifrågasatte mig och mitt mående och sa att "vi ungdomar är så bra på att självdiagnotisera".   Han remitterade mig till den fasta psykiatri, som skulle ringa mig inom 30 dagar.  3 veckor senare och jag hade inte hört något från dom, så under ett samtal med kuratorn sa jag att jag inte orkade kämpa mer för att få hjälp, så hon skickade också en remiss till psykiatrin, och den tiden fick jag redan efter 1 1/2 vecka. Väl där fick jag träffa en tant som knappt brydde sig. Hon verkade helt likgiltig till det jag sa, och verkade irriterad när hon inte hörde va jag sa (jag grät under hela mötet). Hon bokade två tider till mig hos en av sjuksköterskorna där för att jag skulle få en utredning och se om medicinerna jag fick hjälper osv. Av henne fick jag Atarax och Mirtazapin orion i mängderna 10 mg respektive 15 mg. Idag träffade jag sjuksköterskan, och då fick jag reda på att de INTE gör utredningar, och att jag inte kommer få en diagnos av dom. Hon tog mitt blodtryck och vägde mig, och undrade bara om jag ville att de skulle ringa mig under helger och juldagarna. På hennes bevåg så sökte jag hjälp hos en ätstörningsklinik inne i Stockholm, men inget annat erbjöds. 

Var tydlig redan från början att jag ville ha en utredning för depression. 

I våras försökte jag söka hjälp hos BUP, men eftersom att jag var 17 och inte sökte med föräldrar så kunde de inte hjälpa mig. 

Känns inte som om jag någonsin kommer få hjälp. Jag vet inte vad jag ska ta mig till. Har vid det här laget gett upp på att ens få hjälp, och jag har inget förtroende för Capio psykiatri. 

Jag undrar dock om ni har några tips på vad jag ska göra? Har flera gånger förklarat för Capio att jag behöver hjälp snabbt, men de har inte tagit mig på allvar, och såhär innan jul tror jag inte ens att de kommer orka börja på något nytt. Jag funderar på att söka hjälp någon annanstans, men var? Jag bor utanför stockholm, så något borde det väl finnas.

Jag har redan ett frikort, och jag har inte möjlighet att betala mer, så att söka vård hos något privat är helt uteslutet.

Snälla hjälp mig. 

Anmäl
2016-12-14 18:03 #1 av: VildaVittra

Många privata är anslutna till FK och då gäller frikortet.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2016-12-14 21:22 #2 av: Calcifer

Ring 177, de har stor koll på vart man ska vända sig!

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2016-12-14 21:35 #3 av: VildaVittra

Eller 1177 så hon får prata med någon på sjukvårdsupplysningen? Skämtar

Nesliga små siffror som slinker iväg så där. Skrattar

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2016-12-14 21:41 #4 av: Calcifer

Haha ja just som VV säger, 1177 ska det ju vara. Tyst

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2016-12-18 12:33 #5 av: Lonaa

Patientnämnden?
Nu har väl vården iofs inte klantat sig i ditt fall men de får lättare tummen ur r*ven om Patientnämnden är inblandad.
Det du annars kan göra är att åka till psykakuten och få direkt hjälp samt, framför allt, en ordentlig remiss. De brukar tas på större allvar än sådana som "bara" kommer från VC.
Ring dock gärna akuten först och kolla om de har få eller många patienter som väntar just då. Nu i jultider lär det väl vara rätt många som söker, kan jag tänka.
En del akutmottagningar bokar dessutom in tider, man ringer alltså akuten och får en tid så slipper man sitta där och vänta.
Ta hand om dig <3 !

"Glass löser allt!" /Källa Glassgård, Öland
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2016-12-19 10:53 #6 av: Annielle

Man har ju rätt att välja vilken mottagning man vill nu för tiden, så att byta psykiatrimottagning går ju.

På din beskrivning låter det som att du har varit på en mottagning i Nacka, men det behöver ju verkligen inte vara så, låter bara så likt en bekant till mig och beskrivningen av mottagningen, hur dåligt det har fungerat och personen hon träffade som också betedde sig som att hon knappt brydde sig, var irriterad osv.

Usch och fy att du och många andra har oturen att bli bemötta så hur som helst! LedsenArg

Jag hoppas verkligen att du ska få träffa vettiga människor som bryr sig och hjälper dig i fortsättningen! Hjärta

Tyvärr har jag inget bra råd angående var du ska söka eftersom det har blivit så uppdelat på diagnoser i Stockholm nu, finns ju allt från ångestmottagning till mottagning för personlighetssyndrom (personlighetsstörningar/främst emotionellt instabilpersonlighetsstörning) om du nu ens hade tänkt söka i Stockholm?! Beror ju på var utanför stan du bor, men som redan nämnts, prata med 1177.se annars.

Lycka till så mycket hur som helst! 

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.