Nedstämdhet

Hur sjukskriver man sig för psykiska problem?

2016-11-22 14:50 #0 av: Kneko

Jag skäms över att ens behöva fråga det här, men jag är helt vilse och att jag velar runt som ett frågetecken om detta gör inte min psykiska hälsa bättre.

Har googlat runt en del men är en person som hade behövt en punktlista på hur man går tillväga för att sjukskriva sig för psyskiska problem. Jag har ingen diagnos eller samtalskontant. Jag känner bara att jag inte kan jobba mer. 

Jag är visstidsanställd sedan 2 månader tillbaka och är anställd till 21 December. Har tänkt att jag ska stå ut men jag går till jobbet varje dag och är ofokuserad och är slarvlig, vilket kan vara förödande när man jobbar på förskola. Mina kollegor är irriterad på mig för jag kan inte fokusera, och då går jag runt med gråt i halsen hela tiden. Det leder i sin tur till att jag spänner mig och triggar fram migrän och fysiskt illamående. Har även spytt flera gånger på jobbet av ren stress. Även fast jag egentligen inte känner mig stressad.

Så hur gör man egentligen? Bokar man tid på Vårdcentral? Vad säger man att man söker dit för? Vad säger man till läkaren när man väl träffar hen? Hur går processen till egentligen?

Känner mig väldigt dum som inte förstår hur jag ska göra.

Anmäl
2016-11-22 15:12 #1 av: Kalli

Jag gick till Vårdcentralen och de kan absolut hjälpa dig med en sjukskrivning, själv blev jag sjukskriven 4 veckor och sedan ett till besök för att diskutera en förläggning. Mitt bästa tips är att vara öppen med hur du verkligen mår, säg som det är och träffar du något pucko som inte förstår (tyvärr finns dem) sök dig till en annan läkare/vårdcentral.

Punkt för punkt blir det väl, boka tid på Vårdcentralen eller gå dit på en akuttid. Ofta har de dock lite bättre tid vid ett inbokad besök. Säg att du söker för stress, utmattning, depression eller vad som helst du tycker passar dig situation bäst. Berätta hur du mår, varför det inte fungerar, att du inte klarar av att lösa "problemet" eller vad du nu vill säga - försköna inte.

Läkaren skriver ett sjukintyg, ett ska till skickas till försäkringskassan och ett till ditt arbete. Läkare brukar vara vana vid att hantera sjukskrivningar så är du osäker på något kan du absolut fråga. Om du inte vill behöver du inte lämna in sidan där läkaren beskrivit din problematik till arbetsgivaren.  Läkaren kan sjukskriva dig redan samma dag och då meddelar du bara arbetsgivaren det och skickar in ditt intyg så snart det går. Du kan också vara sjukskriven, 7 dagar tror jag det är utan intyg om du inte känner att du klarar av att jobba fram tills du får en tid.

Anmäl
2016-11-22 15:16 #2 av: Zadeira

Boka tid på Vårdcentralen. Berätta att du behöver träffa en läkare för sjukskrivning. Måste du berätta redan då av vilken anledning säger du psykisk ohälsa.

När du träffar läkaren berättar du precis som du sagt vid tidsbokning, du skulle behöva diskutera sjukrivning åga att du mår psykiskt dåligt på¨ditt jobb. Då kommer du få följdfrågor och så svarar du så ärligt det bara går.

Sen tycker jag att du ska fråga när du är hos läkaren om de kan erbjuda samtalskontakter där eller vart du ska vända dig för att få hjälp ordentligt med ditt psykiska mående. Det kan hända att de har kuratorer eller liknande på vårdcentralen, annars får du vända dig till psykiatrin.


Anmäl
2016-11-22 15:54 #3 av: mangemani4

det kan vara en lång process.

först måste du sätta hjulen i rullning, dvs göra dina psykiska besvär hörda, lämpligtvis först hos vårdcentralen, om vårdcentralen inte kan göra något åt det hela, så får du en remiss till en läkare, kan inte läkaren göra något så får du en tid hos en specialist, sen, beroende på hur allt artar sig där, så ska en undersökning sättas igång, där du ska utredas och beroende på vad som kommer fram till i den utredningen, avgör om du får bli sjukskriven eller inte.

hade varit bekvämt att bara lyfta på luren och sjukskriva sig, typ som man gör om man är förkyld och man själv får avgöra om man vill sjukskriva sig eller inte men det är mycket mer komplicerat än så och det är tyvärr inte en själv som avgör det.

Anmäl
2016-11-22 16:02 #4 av: Kneko

Tack så mycket för era svar. Jag har nu kontaktat närmaste vårcentral och fått tid imorgon 8:00. Sjuksköterskan frågade vad jag sökte för och jag svarade eventuell sjukskrivning för psykiska besvär.

Får se hur det går. Min chef är även min kusin, så jag har skrivit till honom och berättat min situation. Han har läst men inte svarat. Är mer nervös över det än hur läkarbesöktet ska gå. 

Anmäl
2016-11-22 16:10 #5 av: mangemani4

inget att vara nervös över. det är ju inte ditt fel att du befinner dig i den sits du befinner dig. oavsett om din chef är din kusin eller inte, så vad kan hända mer än att han förstår och får acceptera. du har inget att skämmas för. du är långt ifrån den enda här i sverige som sjukskriver sig pga psykiska besvär, det är rätt så normalt faktiskt. min brorsas barn sjukskrev sig pga psykiska besvär, efter processen och efter den tid som hon behövde för att göra något åt det hela, så var det ingen som tyckte eller tänkte nått om det, mer än att fråga hur hon mådde nu. så du har inget att oroa dig för.

Anmäl
2016-11-22 19:49 #6 av: Calcifer

Skäms absolut inte, det finns inget fel i att behöva en sjukskrivning och paus ibland! Du har redan fått jättebra svar, så jag håller mest tummarna för att det ska gå bra för dig i morgon. 

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2016-11-23 11:17 #7 av: Kneko

Vill uppdatera och säga att jag varit på vårdcentralen och fick uppmaning att stanna hemma de 7 dagar som man kan utan sjukintyg. Fick ny tid på Tisdag om jag vill ha ytterligare en vecka med sjukintyg. Har även ringt psykiatrin och anmält mig till dem och jag blev väl bemött både på VC och psykiatrin. Känns bättre nu att få det överstökat.

Anmäl
2016-11-23 11:28 #8 av: Calcifer

Jättebra!

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2016-11-23 11:40 #9 av: Zadeira

Skönt att höra!


Anmäl
2016-12-09 11:39 #10 av: Anonym

Är i en liknande situation som du befinner dig i. Hur har det gått för dig?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.